Alles over de Lumia 930 | Toestelinformatie, reviews, prijzen en abonnementen

Nokia Lumia 930 review

Nokia heeft drie nieuwe smartphones aangekondigd: de Nokia Lumia 630, de Nokia Lumia 635 en de Nokia Lumia 930. Alle drie de telefoons hebben de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem van Microsoft vooraf geïnstalleerd. De nieuwe hardware is echter net zo interessant: we hebben net een kans gehad om de nieuwe telefoons uit te proberen en het was de Nokia Lumia 930 die echt onze aandacht vasthield.

Het ontwerp van de 930

Wat betreft het uiterlijk van de nieuwe Lumia’s, is het duidelijk dat de Lumia 930 sterk lijkt op de Lumia 925. De onderkant van de telefoon is gehouwen uit een blok van aluminium en wordt ondersteund door een gekleurd kunststof paneel. De techniek van de Lumia 930 is echter een stuk mooier afgewerkt. De blootgestelde aluminium randen zijn vierkant in plaats van rond en er is een strakkere pasvorm tussen het kunststof paneel en het omliggende frame.

De telefoon heeft een 5-inch Gorilla Glass voorkant, die een halve inch groter is dan de Nokia Lumia 925, en heeft daarnaast een 1080 x 1920 resolutie OLED-display. Zoals bij alle Nokia’s, is het glas bij de randen voorzichtig gebogen, waardoor je duim soepel kan glijden op en naast het scherm. Naast de randen zitten ook alle knopjes op de vertrouwde plekken. Het volume, het vermogen en de camera zitten aan de rechterkant, de telefoonaansluiting zit aan de bovenkant en de micro-USB poort zit aan de onderkant.

De eerste indrukken van de Nokia Lumia 930 zijn positief. De smartphone heeft een luxe uitstraling en is duidelijk een verbetering ten opzichte van bijvoorbeeld de Lumia 925.

Specificaties en de camera

De veranderingen van de telefoon zitten hem niet alleen in het uiterlijk van het toestel. De significante verbeteringen zijn ook terug te vinden in de specificaties en in de camera.

Het aanzetten van de telefoon wordt gedaan met de quad-core 2.2GHz Qualcomm Snapdragon 800 SoC; dit is niet de laatste chip van Qualcomm, maar deze is snel genoeg. Dit is de chip die ook het verwerkingsvermogen van de Nokia Lumia 1520, de Samsung Galaxy Note 3 en de Sony Xperia Z1 Compact regelt. Dit zijn allen super snelle en zeer geschikte smartphones.

De Lumia 930 bestaat uit een 2GB RAM en een 32GB intern geheugen. Er is helaas geen microSD kaart beschikbaar voor de uitbreiding van het geheugen. Dit kan fans teleurstellen die graag een grote muziekcollectie op hun smartphone willen opslaan. De interne gegevens worden afgerond met een 2,430mAh batterij. Deze is verzegeld in het geraamte van de telefoon en zorgt er dus voor dat deze niet gemakkelijk te vervangen is.

De Nokia Lumia 930 heeft een 20-megapixel PureView camera en is het absolute hoogtepunt van de telefoon. Het heeft een optische beeldstabilisatie voor scherpere opnamen die gemaakt zijn met weinig licht. Het is makkelijk om met de camera een 1080p video opname te maken en de camera heeft ook een dubbele LED-flitser.

De Nokia Lumia 930 heeft een draadloze oplader en, als een vrijgevig gebaar, geeft Nokia deze draadloze oplader weg bij elke handset die wordt verkocht. Diegenen die de telefoon van tevoren bestellen, ontvangen meer leuke items: een voucher voor de app store en een draadloze luidspreker.

Nokia Lumia 630 en 635

De middenklasse Nokia Lumia 630 en de Lumia 635 zijn minder spannend dan de Lumia 930. Toch kunnen deze telefoons net zo belangrijk zijn voor Nokia’s laagste klasse.

De twee telefoons zijn bijna identiek. De Lumia 630 is de 3G versie en heeft een matte plastic afwerking, terwijl de Lumia 635 de 4G versie is en een glanzende afwerking heeft. Wanneer je kijkt naar het design van de telefoons zijn er meerdere heldere kleuren beschikbaar. En net als de goedkope Lumia 520 van afgelopen jaar, kan de achterkant van de telefoon eraf worden geklikt en vervangen. Net als alle andere goedkope Lumia telefoons die we hebben beoordeeld, zien de nieuwe modellen er fantastisch uit, zijn deze modellen licht en wegen ze maar 134 gram.

Het scherm van de telefoon is 4,5-inch groot en is bedekt met Gorilla Glass, zodat het krassen tegengaat. De kernspecificaties zijn echter niet heel bijzonder. De resolutie van het scherm is 480 x 854, wat zorgt voor een korrelige uitstraling.

De camerafuncties zijn uiteindelijk niet heel bijzonder. De Lumia 630 en de 635 hebben 5 megapixel foto’s en hebben beide geen flits of beeldstabilisatie.